Log in
Deze rubriek belicht onderzoek  waaraan de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een Veni-, Vidi- of  Vici-beurs  heeft toegekend. In dit nummer: Milica Nikolić, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam, bestudeert verlegenheid bij kinderen en wil achterhalen wanneer verlegenheid zich kan ontwikkelen tot een sociale angststoornis. In 2020 ontving ze een Veni-subsidie voor haar plannen.
Geertje Kindermans

Het is helemaal niet erg als kinderen verlegen worden als ze vol in de aandacht staan. Althans, niet als ze een milde vorm van verlegenheid laten zien. Pas als kinderen erg verlegen worden en langdurig blozen, kan het disfunctioneel worden en lopen ze een groter risico op het ontwikkelen van een sociale angststoornis. Dit is de stelling van Milica Nikolić.

Van oorsprong komt Nikolić uit Servië, waar ze psychologie studeerde aan de Universiteit van Belgrado. In 2013 startte Nikolić met haar promotieonderzoek naar de ontwikkeling van sociale angststoornissen bij kinderen. Ze keek vooral naar de manier waarop kinderen blozen. Nikolić: ‘We wisten dat kinderen die rond hun vierde jaar blozen een grotere kans lopen om later een sociale angststoornis te ontwikkelen in vergelijking met kinderen die op die leeftijd niet blozen. Maar ik ontdekte dat er verschillende soorten van blozen zijn. Vooral als kinderen langdurig en