Log in
Nou, gezellig onderwerp. Haha!’ klonk het vaak als journaliste Elke Veldkamp aan mensen vertelde dat zij bezig was met een boek over de dood. Alhoewel sterven een vast onderdeel is van ons leven en het iedereen lukt, blijft praten erover voor velen op zijn minst ongemakkelijk.
Mariëtte Thijssen

Veldkamp toont zich in haar boek De dood nieuwsgierig naar een dieperliggend niveau. Om antwoorden te vinden op haar vragen, interviewde zij verschillende deskundigen die zich dagelijks bezighouden met het levenseinde. Zo komen onder meer medische, psychologische, maatschappelijke, biologische, economische, ethische, culturele en spirituele kanten van de dood aan de orde. Wat is de dood eigenlijk en wanneer ben je het? Hoe gaan we om met sterven en rouw? Zijn wij meer dan ons fysieke lichaam? Waarom is euthanasie bespreekbaar, maar zelfdoding nauwelijks? Waarom geeft sterven zoveel verdriet? Wat kunnen we leren van andere culturen? Wat te vinden van euthanasie bij voltooid leven? In welke houding sterven wij het liefst en wat betekent dat voor onze kist?

Dat levert een breed palet aan invalshoeken op. Zo verhaalt funerair historicus Wim Cappers op prachtige wijze over de plaats van de dood in het leven, door de eeuwen heen. En hoe uiteindelijk, in de jaren tachtig, jonge aidspatiënten het taboe op