Log in
Dalena van Heugten, universitair docent psychologie aan Maastricht University, werkt aan een publieksboek over het belang van slaap voor onze mentale gezondheid. Daaruit zal zij deze jaargang in deze rubriek enkele fragmenten publiceren.
Redactie

Slaaptekort gooit onze emoties door de war. De meesten van ons – met name de jonge ouders – weten dit wel. Denk maar aan een klein kind dat zich met veel gevoel voor drama en hard huilend op de grond laat neerstorten, omdat het geen snoepje krijgt. Waarop de ouder je toefluistert dat ‘kleine Max vannacht niet zo goed geslapen heeft’.

Een slechte nachtrust zorgt vaak voor een chagrijnige stemming en emotionele reacties overdag. Inmiddels weten wetenschappers dankzij vele experimenten ook hoe dit werkt in het brein. Zo liet de wereldberoemde slaapexpert Matthew Walker de helft van een groep proefpersonen een nacht wakker blijven terwijl de andere helft de nacht gewoon mocht slapen. Daarna gingen ze in een f­MRI-scanner liggen en bekeken ze honderd plaatjes die een emotionele respons konden losmaken. Dit konden neutrale plaatjes zijn (een stuk drijfhout) of emotioneel negatieve plaatjes (een brandend huis).