Log in
Het gehoorzaamheidsexperiment van Stanley Milgram en het gevangenisexperiment van Philip Zimbardo zijn de beroemdste experimenten uit de psychologie. Het werk van beide Amerikaanse psychologen, toevallig ook klasgenoten op de James Monroe High School in de jaren veertig van de vorige eeuw, heeft voor menig cineast als inspiratie gediend.
Vittorio Busato

Zo ook voor regisseur Michael Almereyda, wiens The Experimenter onlangs in roulatie is gegaan. De film vertelt het levensverhaal van Milgram, op een wat wereldvreemde manier gespeeld door Peter Sarsgaard, en zijn vrouw Sasha (gespeeld door Winona Ryder). Soort motto van de film is een citaat van de filosoof Kierkegaard: het leven kan alleen achteraf begrepen worden, maar het moet voorwaarts worden geleefd. Milgram reflecteert in de film geregeld op de impact van zijn werk op de maatschappij, alsof hij de consequenties nu wel overziet. Daarbij loopt dan steevast een olifant achter hem aan, een beeld waarvan mij de betekenis volledig ontging.
In de film gaat de meeste aandacht uit naar het beroemde gehoorzaamheidsexperiment over het leren van woordparen dat elke psycholoog uit de opleiding kent. ‘Wij psychologen’ weten dus dat het gros van de proefpersonen, zeker onder toeziend oog van een experimentator in witte jas, doorgaat met het geven van elektrische schokken voor een fout antwoord, zelfs als die