Log in
De zelfbewuste leider: naar het hart van persoonlijk leiderschap. Door Godfried IJsseling (2019). Schiedam: Scriptum, 184 p.
Karel Soudijn

Dit boek draait om een paradox: leiders zijn slaaf van conventies. Waarom moet bijvoorbeeld de firma waaraan iemand leiding geeft winst maken? Omdat de aandeelhouders dit verwachten? En waarom moet uw afdeling minstens een voldoende scoren als er een visitatiecommissie op bezoek komt? Waarschijnlijk wilt u een goed rapport krijgen omdat u bang bent dat anders de klanten weglopen. Natuurlijk zijn dit begrijpelijke redenen, maar we raken verstrikt in regels die we aan onszelf en anderen opleggen. Om visitatiecommissies tevreden te stellen, besteedt u steeds meer tijd aan een papierwinkel vol formulieren – ten koste van uw cliënten.

Psycholoog Godfried IJsseling werkt als trainer bij De Baak. In dit boek wijst hij soms wel even naar zijn eigen praktijk, maar het is geen handleiding die een gemakkelijk aan te leren methode presenteert. Zoiets zou ook in strijd zijn met het uitgangspunt van de auteur: loskomen van regels die we ons laten opleggen. Dit boek is meer te lezen als een