Log in
Narcisme in relaties: loskomen uit het web van een narcistische partner. Door Alice Vlottes en Daan Wienke (2019) Culemborg: AnderZ, 167 p.
Karel Soudijn

De auteurs van dit boek interviewden 25 personen die ervaring hadden met een narcistische partner. Deelnemers werden geworven via mond- tot-mondreclame en een advertentie in een dagblad. Onderwerp van gesprek was het hele scala aan ervaringen in de relatie met een narcist, vertaald in 25 vragen die de geïnterviewde van tevoren kreeg opgestuurd. De vragen kunnen we ordenen in een beperkt aantal onderwerpen. Waarom was de ander zo aantrekkelijk als partner, waar ging het fout, en hoe kijkt de geïnterviewde terug op de voorbije jaren? Nog korter: wat maak je mee als je een tijdlang met een narcist samenleeft?

Spraken de geïnterviewden echt steeds over iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis? Dat beoordeelden Alice Vlottes en Daan Wienke door de meeste gespreksverslagen voor te leggen aan een expert en door criteria uit vakliteratuur toe te passen. Bij slechts twee van de 25 interviews maken zij enig voorbehoud: hier was nog veel meer aan de hand dan narcisme.

De vragen uit het