Log in
Lang geleden maakte de Groningse wetenschapsfilosoof Lolle Nauta een mooie vergelijking. Feiten spreken niet uit zichzelf. Als ze dat wél doen, zo ging hij verder, dan is dat een kwestie van buikspreken.
Karel Soudijn

De Groningse emeritus-hoogleraar psychologie Trudy Dehue is een van de geinterviewden in Weten vraagt meer dan meten; zij betoogt iets vergelijkbaars. Ze haalt een andere wetenschaps filosoof aan, die benadrukte dat feiten gebaseerd zijn op redeneringen. Hieraan voegt ze toe: ‘Feiten zijn geen weerspiegeling van de werkelijkheid, maar conclusies die grondig of minder grondig kunnen zijn getrokken.’ Als voorbeeld geeft Dehue armoedemeting door de overheid. Daarin komt Oost-Groningen altijd als armste gebied van Nederland uit de bus: ‘Maar dan gaat een journalist erheen om mensen te interviewen en dan blijkt opeens dat veel mensen zich helemáál niet arm voelen. Hoe kan dat?’ Dat kan omdat aan armoedemeting een definitie van het begrip ‘armoede’ voorafgaat, aldus Dehue. En daarover valt te twisten.

Het grootste deel van dit boek bestaat uit interviews met twaalf succesvolle mensen die zichzelf buiten de orde plaatsen. Ze zijn bezorgd en ontevreden over de vormen van standaardisering en bureaucratisering die overal in onze samenleving dominant lijken