Log in
'Als kind was ik al geïnteresseerd in technologie. Ik bouwde robots van lego en later maakte ik filmpjes van bijvoorbeeld vakanties. Ik begon het steeds leuker te vinden anderen te betrekken bij wat ik online deed.
Anouk Bercht

Nu studeer ik Digital Society aan de Universiteit van Maastricht. Ik ben eerstejaars. De studie bestaat pas twee jaar, dus er zijn nog geen derdejaars, dat is best gek. Digital Society kun je vergelijken met een soort moderne variant van communicatiewetenschappen. We leren onder meer over hoe je mensen online kunt beïnvloeden en hoe ze reageren op wat er online gebeurt. Ik houd van technologie en ook van interacties met anderen. Daarom is deze opleiding eigenlijk perfect voor mij.

Af en toe zit er ook een vleugje psychologie in de vakken. Stel dat je online enkel nog nepnieuws tegenkomt, bijvoorbeeld over dat 5G corona veroorzaakt, dan ga je op den duur daarin geloven. Vervolgens neem je ook de moeite niet meer uit te zoeken wat klopt, en wat niet en ontstaat er een vicieuze cirkel. Zo beland je in een zogenoemde ‘rabbit hole’, of filterbubbel. Grote bedrijven kunnen dus door advertenties met nepnieuws inspelen op wat gebruikers denken. En