Log in
Psychologie vond ik altijd al het interessantste dat er is. Je interacteert aldoor met andere mensen. Waarom doen zij wat ze doen? En waarom gedraag ík me eigenlijk zoals ik doe?
Anouk Bercht

Mijn ouders wonen in Duitsland. Ze hebben niet gestudeerd. Ik vertel ze veel over wat ik doe, maar ik denk niet dat ze het volledig begrijpen. Ik zie vaker dat leeftijdsgenoten ouders hebben die niet studeerden.

In Duitsland kon ik geen psychologie studeren. Mijn gemiddelde cijfer was te laag. Dat was een 2, in Nederland zou dat ongeveer een 8,5 zijn (in Duitsland loopt het cijfersysteem van 1 tot 6, waarbij een 1 staat voor ‘zeer goed’ en een 5 en een 6 onvoldoende zijn, red.). Mijn gemiddelde moest voor de studie psychologie hoger zijn dan het laagste cijfer dat het voorgaande jaar door een andere student behaald was. Psychologie studeren kon ook via het leger, dus dat probeerde ik. Toch voelde het niet goed om tegelijk als soldaat te werken. Na een week stopte ik en trok naar Groningen.

Inmiddels voel ik me meer thuis in Nederland. Nederlanders zijn wat opener en relaxter. Al zijn ze wel goed georganiseerd. Ik was trouwens verbaasd over alle studie-