Log in
Ik kom uit Duitsland en ging daar Creative Technology studeren, een studierichting waarin informatica, programmeren en design samenkomen. Via die studie kon ik technologie en kunst combineren en dat interesseerde me. Met technologieën kun je meer dan alleen datgene waarvoor het precies is ontwikkeld. Het is van belang dat we begrijpen wat technologie kan doen en dat we kunnen voorspellen welk effect het kan hebben op de maatschappij. Kunst kun je daarbij inzetten. Maar dit is een beetje het abstracte idee.
Geertje Kindermans

Daarna ben ik overgestapt naar Human Media Interactie (hmi) aan de Universiteit Twente, een combinatie van informatica, psychologie en industrieel design. Bij die studie leer je hoe je technische ontwikkelingen kunt testen. Een prototype, maar ook technologieën die al langer bestaan, kun je testen om erachter te komen of ze werken zoals je denkt dat ze werken.

Maar inderdaad, hiervoor geldt: ik werd niet wakker met het idee dat ik technologie wil kunnen testen… In de praktijk werkt het anders. Ik kende de mensen bij hmi. Ik wist wat voor onderzoek ze er deden: onderzoek naar het bewegen van een robot, hoe wij robots waarnemen en wat sociaal acceptabel is, bijvoorbeeld. Mijn nieuwsgierigheid werd gewekt en dan ga ik mijn neus achterna.

Interactief tikkertje

Bij hmi hebben ze een ‘interactieve playground’. Dat is een systeem waarmee je binnen een ruimte van vier bij vijf tikkertje 2.0 kunt spelen. Vier Xbox 360 Kinectsensoren registreren de bewegingen van de spelers. Beamers