‘Tijdens mijn master Sport- en prestatiepsychologie hoorden wij van onze docenten dat we een fulltimebaan als sportpsycholoog uit ons hoofd moesten zetten. Eén vacature per jaar is al veel en dan meldt iedere sportpsycholoog zich. Samen met mijn medestudent Susie Cats ontstond toen het idee om samen een bedrijf op te richten.
In het begin was het vooral ‘klooien’ en zoeken naar wie we wilden bereiken. Met name het bedrijfsleven heeft geld om sport- of prestatiepsychologen te betalen, maar daar ging ons hart niet sneller van kloppen. Veel van die bedrijven presteren bovendien al op een hoog niveau, dus dan werk je alleen aan de laatste paar procenten. We hebben toen onder meer veel scholen, bonden en verenigingen aangeschreven.
Gewoon doen
Ons motto is: gewoon doen en durf fouten te maken! Zonder businessplan zijn we aan de slag gegaan. Inmiddels is het vier jaar verder, zijn we met drie psychologen en hebben we wél een goed plan. We richten ons op drie pijlers: individuele sporters helpen in hun ontwikkeling, het geven van trainingen, lezingen en workshops over talentontwikkeling en plezier in sporten, en tenslotte consultancy. We adviseren bonden en coaches over deze onderwerpen.
Elke werkweek ziet er heel anders uit. Vaak geef ik in ieder geval een workshop, lezing of webinar en zie ik een aantal sporters. Tussendoor schrijf ik graag, onlangs kwam mijn boek De Talentformule uit, dat gaat over plezier als vergeten kenmerk van talentontwikkeling. Verder werk ik vaak aan het verder ontwikkelen van een training of ben ik op pad en voer ik gesprekken met belanghebbenden binnen de sport. En er is natuurlijk aandacht voor sales, marketing en administratie.
Zowel het zien van sporters als het geven van trainingen en workshops vind ik te gek. Het is bijzonder om iemands ontwikkelingen van zo dichtbij te zien. Laatst sprak ik met iemand die moeite had met het uiten van zijn emoties. Daardoor liep hij zowel in zijn baan als in het sporten tegen dingen aan. Er zat veel leed en zeer bij hem waar hij weinig aandacht aan schonk. Na een tijdje brak hij echt open in een sessie en barste hij in tranen uit. Daarna keek hij me met een glimlach aan en zei: ik voel weer! Dat was erg bijzonder.
Het leuke aan lezingen geven is dat je samen over talentontwikkeling kunt praten. Zo geef ik bijvoorbeeld lezingen aan coaches. Ik laat ze dan nadenken en sparren over de vraag: wat is talent? Ze gingen helemaal los en duikelden haast over elkaar heen omdat ze allemaal steeds iets te zeggen hadden. Die betrokkenheid en dat enthousiasme is fantastisch om te zien.
Over tien jaar hoop ik dat we met ons bedrijf de sportwereld hebben veranderd en dat de mens achter de sporter centraal komt te staan. Het draait niet om wat de bond of vereniging wil, wat de coach of trainer verlangt, of wat wij willen, maar om de sporter. Sporten is zoveel meer dan alleen dat. Je leert communiceren, aanpassen, samenwerken, doet leiderschapsvaardigheden op en je leert omgaan met emoties. Daar heb je de rest van je leven wat aan!’
Psychologen werken overal: van de gezondheidszorg tot het onderwijs en het bedrijfsleven. In deze rubriek geven vakgenoten een kijkje achter de schermen. Wil je ook vertellen over je werkdag? Mail naar communicatie@psynip.nl