Log in
Een A&O psycholoog NIP voert coachende gesprekken met een vijftienjarig meisje, de stiefdochter van haar vriendin. De moeder van het meisje weet aanvankelijk van niets. Als zij hoort van de behandeling, dient zij een klacht in. De psycholoog informeert het meisje over de klacht van haar moeder en zegt daarbij dat zij als psycholoog niets verkeerds gedaan heeft. Fout, fout, fout, zegt het College van Toezicht en geeft de psycholoog een berisping.
Henk Geertsema

Merel en Meeshebben samen een dochter: Miranda. Als Miranda zes jaar is, gaan haar ouders uit elkaar. In 2014, Miranda is dan veertien, trekt ze in bij haar vader en zijn nieuwe echtgenote. Merel maakt zich zorgen om Miranda en doet een melding bij Jeugdzorg. Die starten een traject dat in februari 2015 beëindigd wordt. In mei van datzelfde jaar wendt Mees zich tot Ariadne, een A&O psycholoog NIP, met de vraag of zij hulp aan Miranda kan bieden. Ariadne is een vriendin van de echtgenote van Mees, de stiefmoeder van Miranda. Ariadne besluit om in te gaan op deze vraag van Mees en start gesprekken met Miranda.

Als moeder Merel ontdekt dat deze gesprekken plaatsvinden, dient zij een klacht in bij het College van Toezicht. Zij verwijt Ariadne drie zaken: 1) Zij is als moeder niet geïnformeerd over deze behandeling en heeft daarom ook geen toestemming kunnen geven; 2) Zij vindt het niet professioneel van