Log in
Hoe vergaat het internationale psychologiestudenten en buitenlandse starters in Nederland? In 2022 spreekt De Psycholoog niet-Nederlandse psychologen in spe en junior-psychologen over hun kennismaking en ervaring met ons land. Deze maand: Fynn Eckhardt uit Duitsland. Hij zit in het tweede jaar van de bachelor aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Anouk Bercht

Als kind wilde ik astronaut of marien bioloog worden. Ik hield van het onontdekte, zoals wat er allemaal leeft in de oceaan. In de psychologie is er ook nog veel wat we niet weten. We kunnen van alles meten aan het brein, de anatomie, dat er actiepotentialen zijn, maar hoe het precies werkt, weten we niet.

Op de middelbare school las ik een hoofdstuk uit het boek Influence, The Psychology of Persuasion van de Amerikaanse psycholoog Robert Cialdini. Daaruit leerde ik dat we veel beslissingen onbewust nemen én niet doorhebben dat we dat onbewust doen. En ook dat we nog niet veel van het onbewuste begrijpen.

Zo beschreef Cialdini een experiment waarin gezinnen een vermelding in de krant zouden krijgen als het ze lukte minder gas te verbruiken in de winter. De families slaagden erin