Log in
‘Ik ben van origine geen psycholoog maar it‘er en werk met intelligente systemen zoals robots. Ik houd me veel met de psychologische kant ervan bezig. Bijvoorbeeld met slimme camera’s en hoe die kunnen zien of er een vechtpartij uitbreekt in een uitgaansbuurt. Daarvoor moeten videobeelden geanalyseerd worden in combinatie met geluid. Deze systemen moeten bijvoorbeeld onderscheid kunnen maken tussen een vechtpartijtje of mensen die beginnen te dansen. Voor ons is het een groot verschil, maar het is voor zo’n slim camerasysteem niet goed te zien.
Geertje Kindermans

In een oud onderzoek hebben we naar het fenomeen speeddaten gekeken en of je automatisch kunt voorspellen welke duo’s met elkaars nummer naar huis gaan. Daarvoor hebben we allerlei parameters verzameld. Een belangrijke parameter bleek de variatie in afstand te zijn. Mensen die naar elkaar toe bewegen en weer van elkaar af en weer naar elkaar toe en van elkaar af. Mijn interpretatie van dat resultaat, waarvoor ik geen bewijs heb: ieder mens heeft een intieme zone om zich heen, daarin laat hij niet veel mensen toe. Mogelijk had wat hier gebeurde te maken met een soort van testen: heel dichtbij en weer wat afstand en dan kijken hoe iemand reageert op die toenadering.

In weer een ander project zijn we bezig met een robot op Schiphol die mensen van de ene gate naar de andere moet begeleiden. Daarom moet hij sociaal intelligent kunnen navigeren. Dat betekent dat als er een gezinnetje voor je loopt, de kinderen voorop, een