Log in
Blijf je psycholoog als je professioneel een metamorfose ondergaat? In deze rubriek vertellen psychologen over de opmerkelijke carrièreswitch die ze hebben gemaakt. In deze aflevering: Kitty Huysman, werkt bij de Natuurschool.
Geertje Kindermans

Kitty Huysman werkt sinds een aantal jaar bij de Natuurschool. Die organisatie verzorgt actieve schoolreisjes en excursies naar de natuur, op verschillende locaties langs de Nederlandse kust en op het Duitse Waddeneiland Borkum. Bijna dertig jaar geleden is haar man hiermee begonnen, tegenwoordig runnen ze de organisatie samen.

Huysman studeerde psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en werkte jarenlang als psycholoog in verschillende banen. De ene keer was ze betrokken bij onderzoek, dan weer werkte ze meer in de praktijk. Ook tijdens haar studie twijfelde ze al tussen de onderzoeks- en praktijkkant. Aanvankelijk wilde ze afstuderen in de functieleer, maar die richting was haar te veel op modellen gericht. Geïnspireerd door Lex Kalverboer, in die tijd hoogleraar bij Ontwikkelings en Experimenteel Klinische Psychologie aan de RUG, stapte ze over naar ontwikkelingspsychologie.

Dat beviel. Na een praktijkstage bij het Universitair Medisch Centrum Groningen (MCG) waar ze zich toelegde op kinderen met gehoorproblemen, deed ze een onderzoeksstage in Florence. Ze onderzocht