Log in
Bij besluiten die ertoe doen, kun je maar beter afgaan op een helder hoofd en voors en tegens goed afwegen. Moet je niet ook je gevoel volgen, je intuïtie laten spreken? Harald Merckelbach vindt van niet. Niet in de rechtszaal, maar ook niet in selectiesituaties. Alleen als je een auto moet kiezen, maakt het niet zoveel uit. ‘Maar weet je nooit hoe blij je zou zijn met de auto die je niet gekozen hebt.’
Geertje Kindermans

Intuïtie maakt meer kapot dan je lief is heet het nieuwste boek van Harald Merckelbach, hoogleraar Rechtspsychologie aan Maastricht University. Het kreeg vijf sterren in de boekenrubriek van de Volkskrant. Inderdaad een toegankelijk, lekker leesbaar boek over een aantal zaken waarin Merckelbach zich als getuigedeskundige heeft verdiept. Een boek zonder jargon, waarbij de lezer niet wordt afgeleid door afkortingen of technische termen.

Het boek start met twee voorbeelden die duidelijk maken hoe snel en automatisch we morele oordelen vellen. In een voorbeeld wordt beschreven hoe iemands hond overlijdt, waarna de eigenaar hem in stukjes snijdt, kookt en opeet. De man was altijd goed voor zijn hond, hield van het beest, maar toch vellen we onmiddellijk een moreel oordeel over hem, stelt Merckelbach.

Hoe erg is zo’n moreel oordeel?

‘Ik ben niet zo geïnteresseerd in de vraag of dat erg is. Het ís zo en ik wilde het fenomeen beschrijven. Het heeft