Log in
Robots zijn onmiskenbaar aan een opmars bezig. Stel: ze hebben over zoveel jaar zelfbewustzijn, en een van hen krijgt onderhavig themanummer onder ogen: wat zal hij of zij ervan vinden?
Harold Bekkering, Roy de Kleijn, Vittorio Busato

Zal hij kunnen glimlachen om de vrees voor robots die Frank van de Velde in zijn artikel aanstipt, of juist om zijn afsluitende zin dat servicerobots eerst maar eens een kopje koffie moeten leren inschenken zonder daarbij te morsen? Zal zij zich realiseren, na lezing van het stuk van Roy de Kleijn en Bernard Hommel, dat het toch maar mooi is dat mannen nu niet meer moeilijk hoeven doen over hun coming out voor hun metalen liefde en zelfs met een robot kunnen trouwen?

Zal zij geïnteresseerd kennis nemen van de – naar dan blijkt – historische prelude op het Robot Overleg ter Coördinatie van Rijksbeleid die Robert Went in zijn forumbijdrage schetst? Zal zij uitroepen, tijdens het lezen van Matthijs Baas: ‘Maar wij robots hebben ook een diepgewortelde behoefte aan voorspelbaarheid en controle!’? Zal het stemmetje van de homunculus in hem zeggen, na lezing van de forumdiscussie over zijn voorgangers in de zorg, dat mensen toch moeilijk kunnen volhouden