Log in
Ieder mens doet aan psychologie, aldus wijlen Bert Duijker, de Amsterdamse psycholoog die ooit verantwoordelijk was voor de indeling van het vakgebied in verschillende subdisciplines. Hoe doen niet-psychologen die dag in dag uit met mensen werken aan psychologie? In deze aflevering grafisch ontwerper Jaap Drupsteen.
Geertje Kindermans

Jaap Drupsteen (1942) is grafisch ontwerper, onder meer bekend door zijn baanbrekende werk voor televisie. Toen de vpro van de omroepster af wilde, ontwikkelde Drupsteen ter vervanging leaders van vpro-programma’s. Ook maakte hij de vpro-huisstijl. Later gooide hij het over een andere boeg en ontwierp hij officieel drukwerk, zoals het laatste guldenbiljet (van een tientje), het paspoort en postzegels. De laatste tijd is hij een nieuwe en verrassende richting ingeslagen: hij ontwikkelt video voor concerten en dancefeesten.

De terreinen lijken niet veel met elkaar te maken te hebben, maar er zit lijn en logica in zijn carrière. Drupsteen heeft naast zijn werk als vormgever altijd muziek gemaakt, onder andere als bassist. Die twee kanten kwamen tot uiting in zijn televisiewerk; bij het maken van de tv graphics moeten beeld en geluid op elkaar worden afgestemd. Datzelfde doet hij nu in de lichtshows die hij maakt. En wie de guldenbiljetten goed bekijkt, ziet overeenkomsten met de beelden die