Log in
Deze rubriek belicht onder zoek waaraan de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een Veni-, Vidi- of Vici-beurs heeft toegekend. In deze aflevering: Myrthe Faber, postdoctoraal onderzoeker bij de Statistical Imaging Neuroscience-groep van het Donders Centre for Cognitive Neuroimaging, kreeg in 2019 een Veni-subsidie voor haar onderzoek naar mindwandering.
Geertje Kindermans

Myrthe Faber doet onderzoek naar mindwandering. Letterlijk betekent het gedachtedwaling, maar dat heeft in het Nederlands een negatieve connotatie; de term is moeilijk te vertalen. Het gaat om spontane gedachtes, zoals dagdromen en plotselinge herinneringen. Iemand raakt afgeleid van de taak of het gesprek waar hij mee bezig is. Om meer grip op mindwandering te krijgen, kunnen we het op verscheidene spectra plaatsen, aldus Faber. Zo ligt mindwandering, samen met andere manieren van denken, op een spectrum van de mate waarin er cognitieve controle is over het denkproces. Aan het ene uiteinde staan dromen, dat zijn onwillekeurige gedachtes waarover meestal geen cognitieve controle is. Daarna komt mindwandering. En vervolgens associatief denken en de creatieve gedachteprocessen. Aan het andere uiterste van het spectrum ligt doelgericht nadenken. Mindwandering kan tegen dromen aanzitten, maar ook dicht tegen creatief denken.

Een ander spectrum is de inhoud van gedachten en in hoeverre die vrij of bepaald is. Zo zijn er ‘vrije’ dromen en dromen die