Log in
Voor mij en zo’n twintig van de in totaal vijftig aanwezigen is donderdag 11 september de eerste kennismaking met André Wierdsma. De professor, die bedrijfskunde studeerde aan Nijenrode en klinische psychologie en organisatiepsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, heeft de reputatie breedsprakig te zijn, zo leert de folder van de masterclass mij in aanloop naar de dag. ‘Op tijd eindigen is niet André’s sterke punt’, valt er te lezen en ‘Velen vonden een college te kort’.

Wierdsma erkent dit bij de start van zijn masterclass direct, maar weet ook dat hij een vaste schare ‘fans’ heeft. ‘Ik heb nogal de neiging mezelf in het verhaal te verliezen, maar gelukkig zit er altijd wel iemand in de zaal die weet waarom ik dit verhaal vertel. Samen met jullie lukt het vast de rode draad te bewaken,’ waarschuwt hij.

Gedurende de dag blijkt dit inderdaad het geval: minimaal vijf keer moet de zaal hem terug bij de les halen als Wierdsma zich verliest in een anekdote (met onderwerpen variërend van skydiven en Koi-vijvers tot vrouwenheupen). Leidraad voor deze masterclass is zijn emeritaatsrede van 26 juni 2014. Om bij ‘paaltje 65 op de trektocht van het leven stil te staan’, zoals hij het zelf omschrijft, hield Wierdsma een rede met de titel Vrij-moedig positie kiezen: moreel leiderschap in vitale netwerken. In deze rede draaide het om zijn visie op de toegevoegde waarde van leidinggevenden in een organisatie. In het kort komt