Log in
Met de invoering in 2018 van de Europese privacywetgeving is er voor ethiekcommissies een grotere rol weggelegd in het onderzoeksbedrijf. In deze forumbijdrage gaat Jaap Bos in op het nut en nadeel van die commissies en stelt hij de vraag of het kind onderhand niet dreigt te verzuipen in het badwater. Dreigt ethics creep de overhand te krijgen? Miriam de Graaff en Peter de Vries reageren.
Jaap Bos, Peter W. de Vries, Dr. Miriam de Graaff

Een halve eeuw experimenteren met techniek

Een halve eeuw geleden is het sinds psychologen de kelders van hun instituten leeghaalden, er wat testapparatuur in plaatsten en via lokale krantjes mensen opriepen naar hun ‘laboratoria’ te komen en deel te nemen aan allerlei spannende experimenten om zodoende ‘de wetten van het menselijk gedrag’ te kraken.

Op veel van die experimenten uit die jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw valt een hoop aan te merken (Perry, 2103). Bijvoorbeeld dat ze niet zoveel met onderzoek en meer met vermaak en sensatiezucht te maken leken te hebben. De shockexperimenten van Milgram en het Stanford Prison Experiment waren helemaal niet ingericht om een hypothese te toetsen; het waren demonstraties van hoe je mensen zo gek kon krijgen dingen te doen die ze niet leuk vinden. De ‘theorie’