Log in
Ieder mens doet aan psychologie, aldus wijlen Bert Duijker, de Amsterdamse psycholoog die ooit verantwoordelijk was voor de indeling van het vakgebied in verschillende subdisciplines. Hoe doen niet-psychologen die dag in dag uit met mensen werken aan psychologie? In deze aflevering manueel fysiotherapeut Anton de Wijer.
Geertje Kindermans

Voor fysiotherapeuten is het al lang duidelijk: je kunt het lichaam van een mens niet behandelen los van zijn geest. En dus is praten en vragen stellen een belangrijk deel van het werk van manueel fysiotherapeut Anton de Wijer. Hij is zelfstandig gevestigd in Utrecht en richt zich speciaal op hoofd-, hals-, en kaakproblemen. ‘Behalve het lichaam, spelen ook cognitie, emotie en arousal een rol bij klachten van zijn patiënten,’ legt hij uit. Concreet houdt dat in dat als een patiënt rugpijn heeft, De Wijer na de intake niet alleen weet dat het probleem ‘op L5 aan de linkerkant’ zit, maar ook wat dit voor impact heeft op het leven en het gemoed van de rugpatiënt.

Neem de patiënt die hij deze ochtend zag. Een vrouw met nekpijn. Hij vertelt: ‘Uit het intakegesprek kwam naar voren dat ze behalve nekpijn ook dagelijks hoofdpijn heeft. Ze kan door haar klachten niet werken of sporten en