Log in
Op het vwo deed ik weinig moeite. Ik leerde vrij gemakkelijk en vond sociale activiteiten ook belangrijk. Bij mijn studie psychologie in Utrecht begon ik aanvankelijk hard te leren, maar voor het eerste vak haalde ik een zeven, dat vond ik de moeite niet waard. Ik ben rustiger aan gaan doen, zodat ik weer tijd had voor nevenactiviteiten. De daaropvolgende vakken haalde ik met zesjes, later zelfs zevens.
Geertje Kindermans

Ik had mijn eigen aanpak: ik ging naar alle colleges, want daar wordt de belangrijkste informatie behandeld. De boeken lezen vond ik de moeite niet waard; ze waren dik, Engelstalig en stonden vol voorbeelden. In het eerste jaar leerde ik dat er altijd goede samenvattingen in omloop waren, die stuurden studenten elkaar door. Zo’n samenvatting schreef ik met de hand over. Dat werkte voor mij beter dan lezen, de tekst bleef zo hangen. Moeilijke onderdelen besprak ik met medestudenten.

De meeste samenvattingen waren van Christiaan Verwijs die vijf jaar voor mij psychologie studeerde. Zelf weet hij het waarschijnlijk niet, maar hij is een begrip onder de Utrechtse psychologiestudenten, zijn samenvattingen zijn heel goed. Als we geen Christiaan Verwijs hadden, was er een samenvatting van Joho in omloop en anders verdeelden we de tentamenstof en vatte iedereen een hoofdstuk samen.

Als afstudeerrichting koos ik sociale psychologie. Ik was geïnteresseerd in sociaal en ambigu gedrag van mensen en ik koos