Log in
Op het NRC Live congres Zorgtechnologie op 15 september in Amsterdam gaat het over e-health, serious gaming en artificiële intelligente. De techniek om de zorg verder te digitaliseren is er wel, maar wordt nog onvoldoende toegepast. Positieve uitzondering, samen met de ouderenzorg, is de ggz, waar je al tien jaar een behandeling via internet kan volgen.
Annemarie Huiberts

Wie van de aanwezigen is zorgprofessional?’ Bestuurslid van het Radboud UMC en dagvoorzitter Cathy van Beek nodigt ons uit om te gaan staan, want ‘zitten is het nieuwe roken’. In het monumentale pand Felix in de Steigers staat een ruime meerderheid van de driehonderd aanwezigen op. Behalve zorgprofessionals zijn ook zorgverzekeraars, de overheid en het bedrijfsleven vertegenwoordigd. Niet op alle vlakken is de zaal zo divers. Wanneer Van Beek vraagt wie er denkt dat innovaties in de zorg zullen worden tegenhouden door problemen rond privacy, cybersecurity en depersonalisatie, blijft iedereen zitten.

Hoogleraar aan de UvA Marlies Schijven is niet alleen optimistisch, maar ook kritisch. ‘In een onderzoek naar acht activity trackers bleek alleen Apple Watch veilig,’ vertelt Schijven. ‘Alleen Apple gebruikt namelijk een wisselend ip-adres om gegevens op te slaan, zodat deze niet gehackt kunnen worden.’ Een ander probleem van apps is hun onbetrouwbaarheid. Een omvangrijk onderzoek naar 23 gezondheid-apps liet zien dat slechts één op de drie patiënten hiermee