Log in
Wie verhalen schrijft, kan alles uitproberen zonder dat er gewonden vallen. Dat is een van de uitgangspunten van de cursus Narrative Care. Aan de Universiteit Leiden werd binnen het honours-traject voor het eerst deze cursus gegeven: creatief schrijven als instrument voor zorgprofessionals. De cursus is bedoeld voor studenten psychologie, pedagogiek, geneeskunde en biomedische wetenschappen. De Psycholoog liep een cursusavond mee en had een gesprek met docent en bedenker van de cursus, schrijfster Pauline Slot.
Geertje Kindermans

Een voor een druppelen de studenten de zaal in de Oude Sterrewacht binnen, het historische observatorium van de Universiteit Leiden. Ze ploffen op een stoel, kletsen wat of checken hun mobiel. Dan gaat Pauline Slot op een tafeltje voorin zitten en begint de les. Ze is schrijfster van onder meer de romans Zuiderkruis, De inwendige (over het ontstaan van een eetstoornis) en Soerabaja en geeft schrijftrainingen aan zowel studenten van de Universiteit Leiden als aan aspirant-schrijvers. En nu dus aan studenten die een loopbaan in de zorg voor ogen hebben. Ze verheft haar stem niet, maar wacht een beetje lacherig tot iedereen in de gaten heeft dat ze eigenlijk al begonnen is.

Vandaag staat vooral in het teken van een terugblik op de cursus, die al op zijn einde loopt. De stijl van een tekst komt aan bod en er worden nog twee presentaties over een boek gegeven. Over twee weken volgt een afsluitende schrijfdag waarin vooral schrijfoefeningen zullen worden