Log in
Het symposium ‘Van binnen weet je alles’ vindt plaats op een prachtige plek, in conferentie­centrum Samaya, gelegen tussen de landerijen bij Werkhoven, en op een prachtige dag: vrijdag 1 april schijnt de zon volop. Middelpunt van het symposium is psycholoog, opleider en auteur Annet van Laar. Haar boodschap is helder: we moeten weer gaan vertrouwen op ons lichaam.
Annemarie Huiberts

Speciaal voor deze dag, waar 52 hulpverleners, teamleiders en coaches op af zijn gekomen, heeft Van Laar de betekenis van het woord ‘symposium’ opgezocht. Oorspronkelijk was dat een gelegenheid waarbij werd gegeten, gedronken en gediscussieerd, maar Plato veranderde de betekenis in een dialoog, waarbij het lichaam minderwaardig werd aan de geest. ‘De scheiding tussen lichaam en geest voltrok zich dus al ver vóór Descartes,’ concludeert Van Laar, ‘met als gevolg dat mensen al eeuwenlang hun ervaring ter discussie stellen en collectief aan hun beleving twijfelen.’ Van Laar wil mensen leren om hun lichaamssignalen opnieuw serieus te nemen, zodat hun energie vrij kan stromen en zij steeds meer gaan samenvallen met hun oorspronkelijke zelf. ‘Hoe meer je bevrijd raakt van beelden over jezelf, hoe meer je in je potentie komt,’ zegt Van Laar beslist.

De zeven kwaliteiten

Het lichaam heeft zijn eigen logica, die Van Laar heeft samengevat in het zogenoemde ‘zeven-kwaliteitenpalet’. Deze zeven kwaliteiten hebben allemaal een fysieke,