Log in
Ergens in 2013 stuurde een collega en vriendin mij een link naar een TED-talk van onderzoekster/schrijfster Brené Brown. Het ging over de kracht van kwetsbaarheid. Na een minuut te hebben gekeken, zette ik de video uit. Ik vond het maar een beetje zweverig gedoe: jezelf kwetsbaar opstellen, er durven zijn met je hele hebben en houden. Poeh. En bovenal: het was mij werkelijk een raadsel waarom ze me die link had opgestuurd.
Angélique Cramer

Dat raadsel werd vanzelf opgelost toen ik ongeveer een half jaar later thuis kwam te zitten met een burn-out. Niet een huis-tuin-en-keuken stressvol momentje, maar eentje van het kaliber dat het maken van een boodschappenlijstje een monumentale taak was. De oorzaak? Onder andere: moeite met kwetsbaar opstellen. Zo vond ik het bijvoorbeeld niet nodig om met iemand op mijn werk te delen dat ik het ontwerpen van een nieuwe cursus eigenlijk heel spannend vond en wel wat advies kon gebruiken. Ook bleef ik maar blij overal verkondigen dat het echt prima te doen was – beginnen als docent combineren met een beursaanvraag schrijven die mijn beginnende carrière kon maken of breken, verhuizen en een dreumes – terwijl ik af en toe de wanhoop nabij was. Tijdens mijn herstel kwam de term ‘work-life balance’ vaak voorbij. Het klinkt prachtig: je hebt werk, en je hebt de rest van je leven, en die twee zaken moeten met elkaar in balans zijn. Niet…