Log in
Afgelopen maand was ik voor het eerst in Japan. Ik verwachtte in de metro gepropt te worden door mensen met witte handschoentjes, robots die over straat lopen en hip geklede jongelui met gekleurd haar zoals in computerspelletjes. Niets van dat alles natuurlijk. De grootste verschillen zijn veel subtieler, maar ook veel ingrijpender.
Daniel Lakens

Ik ging lunchen met een Japanse collega in een MUJI-winkel. Hij zette zijn laptoptas neer op een stoel en liep met me mee naar de balie om eten te bestellen. Ik nam mijn rugtas mee en vroeg hem na een paar minuten: ‘Ben je niet bang dat iemand je laptop steelt?’ Hij zei: ‘Er wordt hier niets gestolen.’ En hij keek me aan alsof ik had gevraagd had waarom er nergens slaven rondliepen. Een andere Japanse collega bevestigde enkele dagen later dat diefstal praktisch geen probleem is. ‘Ja, vroeger werd er wel gestolen, dat lees je wel eens in oude verhalen,’ zei hij. Een beetje zoals wij in Nederland over ridders en kruistochten lezen. Of over Meanderthalers. Het verbaast me niet dat de normen omtrent diefstal verschillen tussen landen. Ik ging ooit voor mijn werk op reis naar Brazilië en kocht een reisboekje om me voor te bereiden. Hierin stond een gedetailleerde lijst met wat je moet doen wanneer je…