Lees verder
Eind vorig jaar besloot ik na zes jaar te stoppen met therapie. Niet omdat al mijn psychische en lichamelijke klachten weg waren, maar omdat ik klaar was om mezelf op radicale wijze te aanvaarden. Inclusief álles. Inclusief alle overgebleven ‘gekke’ of ingewikkelde trekken.
Rivka Ruiter

Ik was eindelijk in staat om te denken: dit is wat het is. Dit is wat ik te dragen heb. Het is niet handig, het is niet makkelijk, maar ik neem het allemaal aan. Dit is het pakketje vol eigenaardigheden, en dit is de vuistdikke gebruiksaanwijzing waarvan ik elke pagina ken. Ik neem het allemaal mee onder mijn arm, de wereld in.

Want het leven wacht niet. Ik dacht: ik kan wel wachten tot ik niet meer moe, niet meer bang, niet meer onzeker ben… Maar fuck dat! Ik heb zin om een route uit te stippelen die helemaal van mij is.

Dus besloot ik om me volledig te richten op het ondernemerschap, als kroon op mijn heroverde autonomie. Maar vergis je niet: er blijken nog steeds tal van ongeschreven regels te zijn waar je je volgens allerlei ondernemersgoeroes aan moet houden. Je moet van goeden huize komen wil je die kunnen filteren. Toch is dat precies wat ik probeer. Ik heb mezelf niet teruggevonden om opnieuw van een ander te horen hoe het moet. Dit is mijn feestje, en ook het eventuele falen is van mij.

Het is wel een mythe dat je als startende ondernemer meteen kunt leven van je onderneming (uitzonderingen daargelaten). Ik spek daarom mijn kas met bijbaantjes. Zo sta ik voor dag en dauw op om post te bezorgen. Lekker buiten, even niet achter die computer. En ik heb zelden zulke aardige mensen ontmoet als bij de post. Er zijn daar geen ongeschreven sociale codes, what you see is what you get. Mijn sociale angst legt zich te rusten bij zoveel gebrek aan maskers.

Af en toe ontvang ik nog coaching van mijn oude psychiater. Apk, noemt ze dat gekscherend. Het grootste verschil met ‘echte’ therapie is dat ik me niet meer afhankelijk voel. Ik ga er niet heen omdat ik niet weet waar ik het zoeken moet. Het voelt meer alsof iemand even met een Swiffer door de kastjes in mijn bovenkamer gaat. Maar die bovenkamer wordt de rest van de tijd onderhouden en bewoond door iemand die zelf ook veel verstand van zaken heeft en in wie ik veel vertrouwen heb.

E-mail: rivka@communicationiskey.nl