Lees verder
Else de Jonge, Vittorio Busato

Zintuiglijke informatie die mensen alleen maar aan een genotsmiddel doet dénken, leidt soms al tot een verhoogde productie van dopamine. Dat geldt ook voor de smaak van bier, zo illustreert recent onderzoek.

 

 Drugsgebruik stimuleert de aanmaak van dopamine, de neurotransmitter die betrokken is bij het ervaren van genot en blijdschap. Maar met drugs geassocieerde prikkels resulteren soms ook al in een verhoogde productie van dit geluksstofje in het beloningscentrum van het brein. Alleen zintuiglijke informatie die mensen sterk aan het genotsmiddel doen denken maar hen die nog niet laat ervaren, kan al voldoende zijn om de stof vrij te laten komen.

Onderzoekers aan de Indiana University gingen na in hoeverre dat geldt voor de smaak van bier. Ze concludeerden dat die, al voor er alcohol in de bloedbaan is opgenomen, leidt tot een versterkte aanmaak van dopamine. Aan dit onderzoek namen 49 mannen deel met een gemiddelde leeftijd van 25 jaar. In alcoholgebruik varieerden ze van gezellige en sociale drinkers tot zware innemers. De mannen kregen allemaal eerst een slok bier aangeboden en daarna een slok van de sportdrank Gatorade. Alle mannen rapporteerden dat ze graag meer bier wilden drinken na het te hebben geproefd, een effect dat uitbleef na het nuttigen van de sportdrank. In beide gevallen ondergingen de proefpersonen een pet-scan. Uit die scans was af te leiden dat de aanmaak van dopamine niet toenam na de sportdrank, maar wel na het bier. Dit effect was het sterkst bij de proefpersonen met alcoholverslaafde familieleden. Een sterke dopaminerespons op met alcohol geassocieerde prikkels zou, zo stellen de onderzoekers, best eens een overerfbare risicofactor voor alcoholisme kunnen zijn. (EdJ)

 

Bron: Oberlin, B., Dzemidzic, M., Tran, S., Soeurt, C., Albrecht, D. et al. (2013). Beer flavor provokes striatal dopamine release in male drinkers: Mediation by Family History of Alcoholism. Neuropsychopharmacology, doi: 10.1038/npp.2013.91.