Ouders die hun kroost spruiten of boerenkool willen laten eten, doen er verstandig aan hen dat niet zittend maar staand te laten consumeren. Vieze medicatie doorslikken? Ga eerst staan en slik de pillen ook staand door, is het advies. En al is het aantal stoelen bij dergelijke evenementen niet zelden gering: wie zich bij de zomerbarbecue zijn geroosterde kippenpoot eens goed wil laten smaken, gelieve juist weer te gaan zitten.
Dat zijn de bevindingen van onderzoekers aan de University of South Florida. Zij gingen in diverse experimenten na of houding inwerkt op het smaakzintuig. Zo vroegen ze 350 mensen – de helft zittend, de helft staand – een pitabroodje te eten en beoordelen. Zij die stonden waren minder tevreden over het broodje dan zij die zaten; een uitslag die zich herhaalde bij een versgebakken brownie. Toen de bakker vervolgens zijn recept aanpaste en de brownies behoorlijk zouter maakte, was het resultaat andersom: de staande deelnemers – die het verschil met het eerdere baksel veelal niet eens hadden opgemerkt – gaven de brownies een hogere waardering dan de zittende.
Volgens de onderzoekers brengt staan al na enkele minuten een fysieke stressreactie teweeg. Door de zwaartekracht moet het hart dan harder pompen om ook de hogere delen van het lichaam van bloed te voorzien. De hogere hartslag activeert de hypothalamus- hypofyse-bijnier-as en dat leidt tot grotere concentraties van het stresshormoon cortisol. Dat zou een dempend effect hebben op de smaakpapillen.
Het wachten is op onderzoek dat deze bevindingen repliceert. En doe dat vooral in een comfortabele stoel.
Bron: Biswas, D. et al. (2019). Extending the Boundaries of Sensory Marketing and Examining the Sixth Sensory System: Effects of Vestibular Sensations for Sitting versus Standing Postures on Food Taste Perception. Journal of Consumer Research. doi.org/10.1093/jcr/ucz018