Lees verder
Herinneren getuigen of verdachten zich onder invloed van cannabis dingen die nooit zijn gebeurd?
Annemarie Huiberts, Arend van Dam, Iris Dijkstra

Cannabisgebruik en cognitief functioneren is geen gelukkige combinatie. Wie stoned of high is verkeert in een roes en kan zich dingen minder goed herinneren. Maar kan cannabisgebruik ook tot valse herinneringen leiden? Dat wilde een groep onderzoekers uit onder andere Nederland weleens weten. Ze gaven 156 deelnemers eerst de opdracht tien rijtjes van elk tien samenhangende woorden te onthouden, waarbij steeds een ander centraal woord (critial lure) ontbrak. Zo kregen de proefpersonen woorden als ‘bed’, ‘droom’, ‘wakker’, ‘rust’ en ‘moe’ te horen, maar niet het woord ‘slaap’. Vervolgens moesten de deelnemers van zestig woorden aangeven of ze die al eerder hadden gehoord of niet. Dat was dertig keer het geval.

Tien woorden waren critical lures, twintig andere waren totaal ongerelateerd. Cannabisgebruikers die op dat moment onder invloed waren, bleken er vaker naast te zitten dan controles. Ze filterden de critical lures er wel even vaak uit, maar dachten van niet-gerelateerde woorden vaker dat ze die al eerder hadden gehoord. Cannabisgebruikers die tijdens het experiment nuchter waren deden het beter, al haalden ook zij de ongerelateerde woorden er minder vaak uit. Mogelijk zijn cannabisgebruikers liberal responders, opperen de onderzoekers, met alle risico’s in strafzaken van dien. Geef je ze nieuwe, irrelevante informatie, dan zijn ze wellicht eerder geneigd die als ‘waar’ te omarmen. En dat kan zomaar leiden tot een valse bekentenis of beschuldiging.

Bron: Kloft, L. et al. (2019). False memory formation in cannabis users: A field study. Psychopharmocology, 236, 3439-3450. https://doi.org/10.1007/s00213-019-05309-w