Lees verder
Else de Jonge, Vittorio Busato

De aloude wijsheid dat zien eten doet eten, mag min of meer twijfelachtig heten. Het tegendeel lijkt eerder waar, zo toont Engels onderzoek aan.

 

De herinnering aan grote porties eten draagt enkele uren na alleen het zien van die porties bij aan een gevoel van verzadiging, zelfs bij iemand die feitelijk maar een kleine portie heeft genuttigd. Ergo: het geheugen is van invloed op onze houding tegenover voedsel en medebepalend voor onze voedselinname.

Dat mensen met pathologisch geheugenverlies niet zelden excessief gaan eten en dat geheugenprocessen dus effect hebben op onze eetlust, was al bekend. Uitgaand van dat laatste vroegen psychologen van de Universiteit van Bristol zich af of bij mensen met een intact geheugen de herinnering aan kort daarvoor geconsumeerd eten van invloed is op honger en verzadiging. Proefpersonen kregen een kleine (300 ml.) of een grote (500 ml.) portie soep te zien, die ze vervolgens mochten opeten. Zonder dat de deelnemers dit konden waarnemen, werd de hoeveelheid soep in hun kommen tijdens het eten met een peristaltische pomp vergroot of juist verkleind.

Direct na het eten rapporteerden deelnemers gevoelens van verzadiging of trek die aansloten bij de feitelijke hoeveelheid genuttigde soep. Enkele uren na de maaltijd was dat patroon evenwel anders: de waargenomen en niet de daadwerkelijk gegeten hoeveelheid soep was bepalend voor of proefpersonen zeiden honger te hebben. Proefpersonen die dachten een grote portie te hebben gegeten, gaven aan zich verzadigd te voelen, ook als ze feitelijk een kleine hoeveelheid nuttigden. Een interessant onderzoeksresultaat in tijden waarin meer dan de helft van de volwassen bevolking in de westerse wereld aan zwaarlijvigheid lijdt en obesitas ook onder kinderen een toenemend welvaartsprobleem is. (EdJ)

 

Bron: Brunstrom, J.M., Burn J.F., Sell N.R. et al. (2012). Episodic Memory and Appetite Regulation in Humans. PloS One 7 (12): e50707. doi:10.1371/ journal.pone.0050707