Lees verder
Mannen zijn royaler dan vrouwen. Althans, als het geldbedrag dat zij inleggen verhoogd kan worden.
Iris Dijkstra

In hoeverre verschillen mannen en vrouwen in vertrouwen en betrouwbaarheid? Om dat uit te zoeken nam een groep Nederlandse psychologen 77 publicaties over de trust game en 15 publicaties over bilaterale gift-exchange games onder de loep. Bij beide games spelen twee mensen tegen elkaar. Deelnemer 1 krijgt een geldbedrag en moet beslissen hoeveel hij daarvan aan deelnemer 2 geeft. Dit wordt gezien als teken van vertrouwen. Speler 2 moet vervolgens beslissen hoeveel hij retourneert aan speler 1 – een teken van betrouwbaarheid. Nu wordt ergens in deze games het ingelegde bedrag verhoogd. Bij de trust game is dat nadat speler 1 heeft bedacht hoeveel geld hij aan speler 2 wil geven. Bij de gift-exchange game is het nadat speler 2 heeft bedacht hoeveel geld hij aan speler 1 wil retourneren. Dat verklaart waarschijnlijk de verschillende uitkomsten, denken de onderzoekers. Uit de meta-analyse van de trust-game-experimenten blijkt dat speler 1-mannen royaler zijn dan speler 1-vrouwen. In betrouwbaarheid doen de seksen niet voor elkaar onder. Maar de gift-exchange-experimenten laten precies het omgekeerde zien: géén sekseverschil in vertrouwen, maar wel in betrouwbaarheid. Mannen retourneren namelijk meer geld dan vrouwen.

Mannen zijn alleen royaler als ze denken dat dat winst oplevert – voor hun tegenspeler en/of voor henzelf. En dat is evolutionair te verklaren, want mannen worden nu eenmaal gezien als kostwinner voor vrouw en kind.

Bron: Akker, O.R. van den et al. (2018). Sex differences in trust and trustworthiness – A meta-analysis of the trust game and the giftexchange game. PsyArXiv.