Lees verder
Vrouwen kunnen niet kaartlezen en mannen niet multitasken. Het zijn stereotypen die het vaak goed doen in de kroeg. Maar in hoeverre verschillen de hersenen van mannen en vrouwen daadwerkelijk?
Iris Dijkstra

Je hoort het regelmatig zeggen: mannen zitten anders in elkaar dan vrouwen. Los van de fysieke verschillen zouden ook de hersenen van beide seksen anders functioneren. En dat wordt niet alleen in de kroeg beweerd, het is ook een gangbare opvatting onder wetenschappers. Worden er verschillen gevonden in een specifiek hersengebied, dan luidt de conclusie steevast dat het typische mannenbrein ‘nu eenmaal’ anders is dan het typische vrouwenbrein.

Maar klopt dat wel? Nee, zegt een groep Israëlische en Duitse onderzoekers. Zij lieten diverse analyses los op de hersendata die eerder van 2176 mensen waren verzameld. Uit de analyses bleek dat een ‘typisch vrouwenbrein’ net zo goed voor een ‘typisch mannenbrein’ kan doorgaan en vice versa. En dat een man en een vrouw in hersenstructuur nagenoeg net zoveel overeenkomen als twee vrouwen of twee mannen. Grote sekseverschillen werden alleen gevonden bij zeldzame breinpatronen die bij minder dan 150 mensen voorkwamen. Denk aan mensen met autisme, of met schizofrenie. Dat is nog geen zeven procent van de onderzochte groep.

Het heeft dus weinig zin te controleren voor sekse in hersenonderzoek. Vrouwen en mannen hebben meer gemeen dan gedacht.

Bron: Joel, D. et al. (2018). Analysis of Human Brain Structure Reveals that the Brain ‘Types’ Typical of Males Are Also Typical of Females, and Vice Versa. Frontiers in Human Neuroscience, 12, 399. DOI: 10.3389/fnhum.2018.00399