Log in
Dalena van Heugten, universitair docent psychologie aan Maastricht University, werkt aan een publieksboek over het belang van slaap voor onze mentale gezondheid. Daaruit zal zij deze jaargang in deze rubriek enkele fragmenten publiceren.
Redactie

Er is geen enkel slaapmiddel op de markt dat je een natuurlijke nachtrust kan bezorgen. Dat klinkt misschien gek, want het nemen van een slaappil zorgt er echt wel voor dat je niet wakker blijft. Maar het resultaat is iets anders dan slapen. Het lijkt meer op verdoven. Het is niet verwonderlijk om de twee met elkaar te verwarren; je raakt immers in beide gevallen onder zeil. Maar wat er gebeurt in de hersenen wanneer je een slaappil hebt genomen, is hetzelfde als bij alcohol: de hogere hersengebieden worden knock-out geslagen zodat je hersenen minder signalen afvuren. Als je gaat kijken naar de activiteit in de hersenen tijdens de diepe slaap, zul je zien dat de grootste, diepste hersengolven ontbreken en dat maakt de kwaliteit van de slaap ronduit ondermaats.

Bovendien zorgen slaappillen voor allerlei vervelende bijwerkingen: je voelt je suf en vergeetachtig de volgende dag en hebt een tragere reactiesnelheid. Dat kan de rijvaardigheid beïnvloeden. Het zijn dit