LeDoux ziet angst en vrees als bewuste, cognitief samengestelde gevoelens die te maken hebben met het zelf. Als metafoor gebruikt LeDoux kippensoep. Zoals de smaak van soep ontstaat uit een bepaalde combinatie van ingrediënten die niet per se soepingrediënten zijn (water, uien, kip, wortel, zout, laurierblad etc.), zo ontstaat een specifieke emotie zoals bezorgdheid of paniek uit een combinatie van niet-emotionele ingrediënten. De pan waarin de ingrediënten van bewuste gevoelens worden bereid, is het werkgeheugen. Activiteit van het aangeboren defensieve overlevingscircuit is een belangrijk ingrediënt, maar zeker niet het enige. Ook persoonlijke herinneringen (‘Waar is het baasje van die enge hond? Ik moet niet laten merken dat ik bang ben.’) vormen een noodzakelijk ingrediënt, net als het labelen van de ervaring als een specifieke emotie op basis van een aangeleerd emotieschema. Deze laatste ingrediënten hebben dieren niet. In tegenstelling tot wat onze intuïtie ons vertelt, is het volgens LeDoux dus niet waarschijnlijk
Boeken / 07/09/2018
Angstig. Vrees en angst vanuit het brein begrijpen en behandelen
Emoties zijn als soep
Over de auteur
Annemarie Huiberts
Annemarie Huiberts is verslaggever van De Psycholoog.
Gerelateerde berichten
Opmerkingen
0
Log in om te reageren op dit artikel.