Log in
Verandermanagement veranderd: 18 populaire veranderideeën getoetst, Door Wouter ten Have, Anne-Bregje Huijsmans, Maarten Otto en Steven ten Have (2018), Amsterdam: Boom, 272 p.
Karel Soudijn

Wat is voor organisatieadviseurs de ideale beroepsgroep om zichzelf mee te vergelijken? De auteurs van dit boek spiegelen zich aan geneeskundigen, maar ze vrezen dat hun vak tot nu toe meer lijkt op alternatieve dan op reguliere geneeskunst. Reguliere artsen werken evidence based, terwijl hun alternatieve collega’s zich oriënteren op overlevering. Populaire boeken over het veranderen van organisaties, zo wordt hier gesuggereerd, bevatten vaak weinig meer dan de wijsheden van managementgoeroes. Die literatuur is eminence based. Te makkelijk overschatten we de waarde van de woorden van eminenties.

Ten Have, Huijsmans, Otto en Ten Have hebben met behulp van anderen de vakliteratuur doorgespit. Eerst is op het gebied van organisatieverandering een flink aantal bestsellers bij elkaar gebracht. Vier onafhankelijke beoordelaars namen vervolgens 54 bronnen door. Ze moesten de ‘meest relevante aannames en aanbevelingen’ definiëren en opsommen. Vervolgens vond een discussie plaats, die tot achttien stellingen leidde. Daarna volgde een zoektocht in peer-reviewed tijdschriften. Voor elke stelling werd gezocht naar