Lees verder
De congrescommissie van de VKJP houdt er nog steeds rekening mee dat het congres op 19 juni doorgaat. Inschrijvingen blijven welkom; bij annulering worden de volledige kosten terugbetaald. Lees meer over de gevolgen van de coronacrisis.

Dr. Vincent Felitti kwam tien jaar geleden naar ons land. De Amerikaanse arts sprak over zijn baanbrekend onderzoek naar nare jeugdervaringen – adverse childhood experiences (ACEs). Onderzoek legde een direct verband tussen deze ACEs en chronische aandoeningen op volwassen leeftijd, zowel lichamelijk als geestelijk, maar ook een hogere kans op een gevangenisstraf, uitvallen op het werk en in het ergste geval een lagere levensverwachting oplopend tot twintig jaar. De kans op genoemde problemen bleek hoger naarmate mensen meer nare jeugdervaringen hadden meegemaakt, met toxische stress als gevolg. Sinds Felitti’s bezoek is er een groeiend bewustzijn van de verstrekkende implicaties van toxische stress en heeft de tweede editie van het ACEs-congres onlangs in Utrecht plaatsgevonden. De VKJP-congrescommissie hoopt verder te borduren op dit onderwerp tijdens het VKJP-lentecongres.

Uitgangspunt daarbij is de onderliggende biologie van toxische stress. Toxische stress is schadelijk voor de fysieke- en psychische ontwikkeling van kinderen, maar kan ook grote gevolgen hebben op latere leeftijd. Hoe dragen (psycho)therapeuten bij aan het uitdoven van een ongezonde overlevingsstrategie van het lijf? Met name in de eerste duizend dagen van een kind (negen maanden vóór de geboorte tot tweejarige leeftijd) en in de adolescentiefase (dertien tot 24 jaar) ontwikkelt het stressnetwerk zich. Tijdens deze fases is een kind bijzonder kwetsbaar voor stress. Hoe kunnen we helpen het stressresponssysteem van zwangeren, baby’s, kinderen, adolescenten en hun verzorgers tot kalmte te brengen? Hoe draagt ons vak bij aan het herstel van ontregelde neurale paden? Hoe kunnen we de samenwerking met hulpverleners in aangrenzende vakgebieden bevorderen? En voorkomen we dat ons eigen stressniveau niet chronisch hoog wordt en blijft?

Programma

Bekijk of download het volledige programmaoverzicht, met tijden en zaalnummers (pdf, 1 pagina).
Twitter: #VKJPcongres    VKJP-leden ontvingen een speciale uitnodigingskaart, ontworpen door Solomoos (pdf, 2 pagina’s).

Dagvoorzitter

Het VKJP-congres wordt in 2021 in goede banen geleid door dagvoorzitter Peter Wullems, psychotherapeut en klinisch psycholoog bij Scope Psychotherapie in Den Haag. Wullems kent de praktijk als geen ander: hij werkte in een ziekenhuis, een instelling voor de jeugd-ggz en een vrijgevestigde praktijk. Wullems deed brede ervaring op met de behandeling van kinderen van alle leeftijden en hun gezinnen. Hij is geregistreerd als infant mental health specialist en specialiseert zich op werken met nul- tot zesjarigen en hun ouders.

Toegangsprijzen

Leden          € 275,- (tot 1 mei)     € 295,- (vanaf 1 mei)
Niet-leden  € 300,- (tot 1 mei)     € 325,- (vanaf 1 mei)