Log in
Blijf je psycholoog als je professioneel een metamorfose ondergaat? In deze rubriek vertellen psychologen over de opmerkelijke carrièreswitch die ze hebben gemaakt. In deze afl evering: Pauline van Tuyll, eigenaar en filmmaker van Fairbeeld Producties.
Geertje Kindermans

Pauline van Tuyll is filmmaakster. Straks wil ze een film laten zien, zegt ze al in het begin van het gesprek. Maar eerst het verhaal. Ze studeerde psychologie in Groningen en koos aanvankelijk sociale psychologie als afstudeerrichting, maar dat beviel niet. Theorie en Geschiedenis vond ze wel interessant. Daarin studeerde ze af, maar ze is nooit als psycholoog gaan werken. Ze was al amateurfilmer en startte na haar studie een filmbedrijf met een vriendin, die een postdoc opleiding Radio- en Televisiejournalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen had gedaan. Ze leerde het vak vooral al doende in de praktijk.

Van Tuyll doet haar eigen projecten, maar verdient haar geld vooral door in opdracht te filmen. Ze heeft altijd gewerkt voor non profit-organisaties zoals Milieudefensie, onderwijsinstellingen en gemeenten. Van Tuyll: ‘Mijn doel is altijd geweest om maatschappelijke organisaties te helpen hun boodschap naar buiten te brengen.’ Ze heeft nooit opdrachten geweigerd, bepaalde opdrachtgevers komen vanzelf bij haar terecht. Zelden heeft ze iets voor