Log in
‘Gokstoornis’ is als enige proces verslaving als aparte classificatie opgenomen in de DSM. Over de beste behandeling is nog geen volledige overeenstemming. Is volledige abstinentie noodzakelijk? Mag iemand die voor een gokverslaving in behandeling is ook nooit meer alcohol drinken? ‘Het goed reguleren van iets dat anders toch wel gebeurt, is vaak beter dan het verbieden ervan,’ stellen Nienke van Keulen en Bas Brons.
Bas Brons, Nienke van Keulen

In de verslavingszorg zien we de laatste jaren naast aanmeldingen van mensen met een alcohol- of middelenverslaving steeds vaker mensen die kampen met een zogeheten ‘procesverslaving’, ook wel gedragsverslaving genoemd. Deze mensen zijn verslaafd aan gedragingen die een intense genotservaring met zich meebrengen, zoals gokken, gamen of seks. Hoewel we bij deze verslavingen vaak niet de ernstige lichamelijke gevolgen zien die we wel zien bij alcohol- of middelenverslavingen, lopen ook deze mensen ernstig vast in hun persoonlijk en professionele leven (Shaw et al., , 2007).

De meest bekende van deze procesverslavingen is de verslaving aan gokken. Gokstoornis is dan ook de enige officieel erkende procesverslaving met een classificatie in de  DSM (American Psychiatric Association (APA), 2013; zie kader Gokstoornis in de DSM). Daarnaast wordt verslaving aan gamen momenteel onderzocht door de APA, voor mogelijke toevoeging aan de  DSM (Van den Brink, 2014). Andere procesverslavingen, zoals de verslaving aan seks of eten, worden (nog) niet als erkende stoornissen gezien (APA, 2013).

Onder gokken