Lees verder
Begin juli vond in Brighton het European Congress of Psychology plaats. Dit congres wordt elke twee jaar georganiseerd door de European Federation of Psychologists’ Associations (EFPA), de Europese koepel van psychologieverenigingen, samen met een van de aangesloten verenigingen.
Nederlands Instituut van Psychologen

Een grote delegatie NIP-leden verzorgde programmaonderdelen dit jaar. Hans de Veen, Udo Nabitz, Elly van Laarhoven, Thimo van der Pol, Henk Geertsema, Monique Rook, Hans Reijnierse, Jeanine Voorsluijs, Anneloes van den Broek, Lars de Vroege en Sara Wortelboer deelden allen inzichten uit hun werkveld met de aanwezigen. Van het vergroten van veerkracht bij onderwijzers door schoolpsychologen, tot recente ontwikkelingen uit de forensische psychologie, en van de relatie tussen de klimaatcrisis en mentale gezondheid tot de mentale gezondheid van zorgprofessionals.

Een mooie gelegenheid om hun kennis te delen met Europese collega’s. En natuurlijk ook om zelf kennis op te doen van andere Europese collega’s. Allen kijken terug op een mooi, geslaagd congres met inspirerende bijdrages.

Wat is EFPA?

EFPA (European Federation of Psychologists’ Associations) is de Europese koepel van psychologieverenigingen met 37 leden uit Europese landen. EFPA fungeert als platform voor communicatie en samenwerking tussen nationale psychologenverenigingen in Europa. Het heeft als doel de belangen van psychologen en psychologische verenigingen in Europa te vertegenwoordigen en te bevorderen. De EFPA, opgericht in 1981, heeft een lange traditie in het ontwikkelen van psychologie door wetenschappelijke en professionele standaarden te verbeteren. Door daarnaast bij te dragen aan de samenleving, door gebruik te maken van psychologische kennis en competenties ter ondersteuning van in het bijzonder de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. En door het dienen van psychologen door het bevorderen en beschermen van het beroep van psycholoog op nationaal en Europees niveau.

Wat kan de EFPA voor jou betekenen?

Het NIP is als grootste beroepsvereniging van psychologen in Nederland lid van EFPA. Daarmee hebben NIP-leden ook toegang tot de diensten en producten van de EFPA. Naast het congres organiseert EFPA regelmatig webinars, publiceert een tijdschrift, heeft een register (EuroPsy) en kent diverse organen waarin leden samenwerken met collega’s uit andere Europese landen. Diverse NIP-leden zijn aangesloten bij deze organen, bijvoorbeeld in de Board of Ethics, de Standing Committee Disaster, Crisis & Trauma en de Standing Committee Psychology in Education.

Andere internationale samenwerkingen

Het NIP is naast het lidmaatschap van de EFPA ook aangesloten bij de International Union of Psychological Science (IUPsyS) en de Global Psychology Alliance.

3. ECP (2)
Benieuwd geworden naar het volgende congres?
In 2025 vindt het European Congress of Psychology plaats op Cyprus, van 1 t/m 4 juli. Thema is: Transforming Psychological Science: the 2030 agenda.
https://ecp2025.eu/