Log in
Op de ambulancepost aan de Karperweg in Amsterdam-Zuid zitten sociaal psychiatrisch verpleegkundige (SPV) Jessica Hoedeman en ambulancechauffeur Frank Verbruggen onder het genot van een kopje koffie te wachten op een ritje. Zij bemannen vandaag de Psycholance, een gespecialiseerde ambulance die uitrukt voor mensen in psychische nood. Redacteur Jeroen van Goor reed mee en doet verslag.
Jeroen van Goor

De Psycholance vervoert doorgaans psychiatrische patiënten, maar soms ook toeristen die zodanig onder invloed zijn van drugs of drank dat de politie er geen raad mee weet. Of iemand die thuis wordt overvallen door een acute psychose en naar de Spoedeisende Psychiatrische Onderzoeksruimte Amsterdam (SPOR) moet worden gebracht. Voorheen werden deze mensen door de politie vervoerd, maar dat leverde aan beide kanten problemen op.

‘In de eerste plaats gaat het niet om criminelen,’ vertelt Hoedeman aan de koffietafel, ‘en kan het heel stigmatiserend en traumatiserend zijn om in de boeien te worden geslagen en vervoerd te worden in een politiebusje. Daarbij kan boeien escalerend werken voor de patiënt, en die raakt nog verder in de war. En het vervoeren van geestelijk verwarde mensen is geen taak voor de politie, die hebben er over het algemeen de kennis en kunde niet voor in huis. Patiënten reageren ook heel anders op ons, omdat wij ambulancekleren dragen