Log in
Ondanks pogingen het DBC-beleid te verbeteren, zijn psychologen er nog steeds heel negatief over. Dit concludeert bestuurs- en organisatie kundige Rosanna Nagtegaal van de Universiteit Utrecht op grond van haar onderzoek1. Nieuwswaardig, zegt Nagtegaal. Dat klopt, maar het is oud nieuws, aldus het NIP. Als het een beetje meezit, komt er snel een alternatief financieringssysteem.
Geertje Kindermans

Zo’n tien jaar geleden werd de diagnose behandel combinatie (DBC) binnen de ggz ingevoerd en destijds al waren psychologen niet enthousiast. Dat is er nu, tien jaar later, niet beter op geworden, stelt promovenda Rosanna Nagtegaal naar aanleiding van onderzoek dat ze ernaar deed. ‘Betaling zorg frustreert psychologen’, kopte Trouw eind augustus op de voorpagina naar aanleiding van haar onderzoek.

Nagtegaal deed haar onderzoek onder 680 psychologen, aangesloten bij het NIP. In een eerder stadium deed sociaal wetenschapper Lars Tummers (Universitair docent aan de Universiteit Utrecht) al onderzoek naar de bereidheid van zorgprofessionals om te werken met het DBC-systeem.2 Nagtegaal sluit bij dat onderzoek aan. ‘Een aantal vragen heb ik herhaald,’ bevestigt zij telefonisch. In het rapport worden de data van die vragen naast elkaar gepresenteerd.

 

In 2010 zijn zowel psychologen als psychiaters onderzocht.

U onderzocht alleen psychologen, in hoeverre zijn de groepen vergelijkbaar?

‘Het kan inderdaad zijn dat de groep van psychiaters er anders over