Log in
David Blom, psycholoog, muzikant en theatermaker
Geertje Kindermans

Er is veel psychologische kennis waar mensen hun voordeel mee zouden kunnen doen, als die kennis anders werd gepresenteerd. Nu is het vaak te abstract, te onvolledig of te wetenschappelijk. Terwijl kennis pas echt doordringt als die je raakt.

Als theatermaker én psycholoog ben ik daarover theatervoorstellingen gaan maken, zodat we de kennis bij mensen direct kunnen laten binnen komen. We spelen in grote theaterzalen door het hele land, in zorginstellingen en in ons eigen theater in een grote hoeve in de Gelderse gemeente Buren. Een groot pand waar we met een paar gezinnen wonen. Het idee hiervoor is gaandeweg ontstaan, een beetje associatief, de manier waarop ik zelf ook denk.

Ik studeerde psychologie in Utrecht en werkte daarna in een traumakliniek. Ik gaf therapie aan patiënten met complex psychotrauma. Daar behandelde ik veteranen die kampten met PTSS of vrouwen die seksueel waren misbruikt. Hoewel meer mensen traumatische ervaringen opdoen, ontwikkelt niet iedereen PTSS. Het viel me op dat

1. Blom, 2014. For bitter or worse. Embitterment in rheumatic diseases, Utrecht University Repository.