Log in
Ieder mens doet aan psychologie aldus wijlen Bert Duijker, de Amsterdamse psycholoog die ooit verantwoordelijk was voor de indeling van het vakgebied in verschillende subdisciplines. Hoe doen niet-psychologen die dag in dag uit met mensen werken aan psychologie? In deze aflevering organisatieadviseur en executive coach Ruud Haex.
Geertje Kindermans

Zijn vader was ondernemer, zijn moeder onderwijzeres. En eigenlijk is Haex als organisatieadviseur een beetje van beiden. Wat hij precies doet? ‘Ik help organisaties om een volgende stap te maken.’ Dat kan een concrete vraag zijn, of de abstractere behoefte om ‘beter te functioneren’. Dat doet hij door individuen te coachen, door teams te ondersteunen of door organisatievraagstukken aan te pakken. Drie varianten met een verschillende werkwijze.

Zijn opdrachten krijgt hij altijd via via. Niet zelden vraag men hem aanvankelijk alleen maar ‘om eens te komen kennismaken’.

Tijdens de intake van een individueel coachingstraject wordt eerst de coachingsvraag bepaald. Haex: ‘Ik stel basale vragen als: wat gaat goed? Wat minder? Wat geeft energie, wat niet? Met wie kun je opschieten, met wie niet? Waar wil je naartoe?’ Op een vrolijke, bijna luchtige manier vuurt hij de vragen af. En dan vraagt hij door. Hij is altijd op zoek naar wat er aan de hand is, het pijnpunt. Hoe hij dat