Log in
Ieder mens doet aan psychologie aldus wijlen Bert Duijker, de Amsterdamse psycholoog die ooit verantwoordelijk was voor de indeling van het vakgebied in verschillende subdisciplines. Hoe doen niet-psychologen die dag in dag uit met mensen werken aan psychologie? In deze aflevering makelaar Hans-Robert van der Doe.
Geertje Kindermans

Het waren bewogen jaren voor een makelaar in bedrijfsmatig vastgoed, aldus Hans-Robert van der Doe, makelaar en directeur/eigenaar van DK Makelaars. Hij deelt de tijd in grofweg drie periodes in: de rijke tijd, de crisis en de tijd van het voorzichtig weer opkrabbelen.

Voor de crisis ging het goed in de makelaardij. Sterker nog: het kon niet op. Van der Doe hield zich vooral bezig met beleggingen: het verkopen van verhuurd onroerend goed. Rijke klanten wilden hun geld investeren in een bedrijfspand om daar huuropbrengsten uit te krijgen. Omdat zo’n pand een bestemming had en een bedrijf vaak voor langere tijd een contract had, was hun rendement voor jaren gegarandeerd. Over die tijd zegt hij: ‘Het ging onvoorstelbaar gemakkelijk, achteraf gezien. Men kocht met oogkleppen op.’ Voor hem was de belangrijkste taak om erachter te komen wat er te koop was. Daarna was het niet moeilijk meer, er waren genoeg kopers, prijs was geen probleem. Vooral omdat de