Log in
Deze rubriek belicht onderzoek waaraan de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (nwo) een Veni-, Vidi- of Vici-beurs  heeft toegekend. Dit nummer: Conny Quaedflieg, universitair docent en onderzoeker aan Maastricht University, ontving in 2019 een Veni-subsidie voor haar onderzoek naar hoe belangrijk actief vergeten is en hoe stress daar weer invloed op heeft.
Geertje Kindermans

Mensen leggen doorgaans de nadruk op de negatieve kant van stress, maar je kunt ook naar de andere kant kijken: wat kunnen we leren van mensen die goed met stress omgaan? Dat was voor neuropsychologe Conny Quaedflieg het uitgangspunt van haar onderzoek. In haar Veni-project Forget about it focust ze zich op de invloed van stress op actief vergeten.

Het meeste geheugenonderzoek kijkt naar het onthouden, Quaedflieg richt zich juist op het vergeten. ‘Je bent doorgaans bang om dingen te vergeten, zoals de verjaardag van je vader, een doktersafspraak, of waar je je sleutels hebt gelegd. Maar vergeten is niet zo’n passief proces als lang is gedacht. Inmiddels gaat de wetenschap ervan uit dat vergeten inspanning vereist. We denken zelfs dat niet het opslaan van informatie het hoofdproces van het geheugen is, maar het vergeten. Dus: je onthoudt doordat je veel andere dingen vergeet.’