Log in
Deze rubriek belicht onder zoek waaraan de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een Veni-, Vidi- of Vici-beurs heeft toegekend. In dit nummer: Martin Dresler is hoofdonderzoeker van het Donders Institute voor Cognitieve Neuroimaging en leidt het Donders Sleep & Memory Lab. Hij ontving een Vidi-beurs voor zijn onderzoek naar REM-slaap en naar het hoe en waarom van dromen.
Geertje Kindermans

Onze dromen bevatten verborgen boodschappen en via droomduiding kunnen we die achterhalen; een Freudiaanse gedachte die moderne slaap- en droomonderzoekers al ver achter zich hebben gelaten. Jammer, want of het nu waar is of niet, het blijft een aantrekkelijk idee. Martin Dresler moet erom lachen. ‘De wetenschap geeft niet om wat mooi is, het gaat om wat waar is,’ reageert hij.

Dresler leidt het Donders Sleep & Memory Lab in Nijmegen en doet met zijn medewerkers de komende jaren onderzoek met behulp van een Vidisubsidie. Een mogelijke functie van dromen gaat hij ook onderzoeken. Maar vooral wil hij de neurobiologie van de REM-slaap ontrafelen.

De afgelopen twintig jaar ging het meeste slaaponderzoek over niet-REM- slaap. ‘Die fasen leken belangrijker voor de geheugenconsolidatie en andere mogelijke functies van slaap,’ zegt Dresler. Daarom is het nu tijd om de REM-slaap weer onder de loep te nemen. Dresler wil daarvoor slapende proefpersonen met zowel  EEG als FMRI meten. De EEG om te constateren