Log in
Hoe activistisch mag je zijn als psycholoog als het gaat om het klimaat? Door op te staan bevragen activisten of het legitiem is om te blijven zitten, stellen Rico Disco en Femke Sleegers. En daarom zouden psychologen kleur moeten bekennen. Volgens Huibrecht Boluijt dient een psycholoog een neutrale positie in te nemen. Paul van Lange reflecteert op beide stellingnames. ‘Een ideologische én activistische bril kan ik van harte toejuichen, zolang het maar niet de methodes uit ons vakgebied kleurt.’
Femke Sleegers, Huibrecht Boluijt, Paul A. M. van Lange, Rico Disco

Welke reden heb jij om niet de straat op te gaan of op andere manieren in actie te komen om de klimaat- en ecologische crises te bestrijden? Wij hadden er veel, en het heeft even geduurd voor alle barrières waren weggenomen. Dus bij voorbaat: we snappen je. Maar hopelijk snap je ons ook als we zeggen dat het schadelijk is je niet uit te spreken. Eerst onze redenen om op de bank te blijven zitten.

Onze reden was: de activist, dat is de ander. Dat zijn mensen die als activist geboren zijn, dat zijn punkers, schoolverlaters, krakers. Mensen met rebellie als identiteit, die het leuk vinden de straat op te gaan.

Onze reden was: het heeft geen zin om te roepen. Niemand hoort je, het verandert niks en je zet jezelf voor lul.